________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

dijous, 23 de desembre de 2010

ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES - Part 58 - UMBERTO ECO


EL CEMENTIRI DE PRAGA d'Umberto Eco
Umberto Eco és un dels escriptors d'origen italià més reconeguts internacionalment. Famós tant per les seves obres de ficció, com per exemple: El nom de la rosa (1980), El pèndol de Foucoult (1988) o més recentment La misteriosa flama de la Reina Loana (2004), destaca sobretot en el camp de la novel.la, com pels seus tractats de semiòtica.


Ara presenta davant dels seus condicionals seguidors i els que el volen descobrir, una nova novel.la de gènere fulletinesc que abarca des dels inicis del segle XIX fins els primers anys del segle XX. L'obra ens situa inicialment, al mes de març de 1897, a París, i presenta a un home de seixanta-tres anys que escriu assegut a una taula, en una habitació plena de mobles. Es tracte de el capità Simonini, un piemontès establert a la capital francesa, que des de molt jove es dedica al noble art de crear documents falsos. Home de poques paraules, misogin i golafre impenitent, s'inspira en els fulletons de Dumas i Sue per donar fe de complots inexistents, fomentar intrigues o difamar les grans figures de la política europera. Simonini treballa al servei del millor postor. Primer fou el govern italià, desprès van arribar els encàrrecs de França i Prússia, i fins i tot Hitler acabarà aprofitant-se dels seus malvats oficis. 

Aquest relat és publicat en català per Rosa dels Vents i en castellà per l'editorial Alfaguara. En poques setmanes, ambdues edicions s'han situat molt bé a les llistes de vendes dels més sol.licitats lectors. 


Article 342 - Josep maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

diumenge, 19 de desembre de 2010

"LA MARATÓ DE TV3" 2010

El marcador de “La Marató” va tancar amb un nou rècord. Amb més de quinze hores de programa, s'han aconseguit 7.246.114 euros per a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides. Al llarg del diumenge dia 19 de desembre, la participació ciutadana ha estat present a tot els territori amb activitats solidàries arreu. La sensibilització i la difusió científica ha estat gràcies a testimonis colpidors de persones lesionades i experts que han intentat apropar aquestes malalties a la població.

Les donacions per aquesta edició es poder fer seguir fent fins el 31 de gener de 2011 a través del Servicaixa, o donacions per transferència bancària a La Caixa. També per internet i amb el móbil. Més informació a la pàgina web oficial de La Marató de TV3. (Actualització dll 20.12.2010 / 08:30h.)


PARTICIPACIÓ SOLIDÀRIA

Una nova i intensa jornada per la ja tradicional marató de TV3.  "La Marató", que aquest any està dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides,  Per a l'edició d'aquest any,dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides, el programa comptarà amb actuacions musicals en directe, entrevistes i reportatges especials. Tot plegat, presentat per Albert Om.

Montserrat Caballé i la seva filla, Montserrat Martí, seran algunes de les convidades en un programa que començarà diumenge dia 19 de desembre al matí i s'allargarà durant tot el dia. També servirà per conèixer el testimoni d'alguns afectats i les explicacions dels experts, i com sempre passaran pel plató 1 de TV3 cares conegudes com Tomàs Molina, Helena Garcia-Melero, Xavi Coral i Espartac Peran o els TAGS, entre d'altres.


A més, milers i milers de catalans participaran en la gran festa de la solidaritat per aconseguir diners per a la investigació d'aquestes malalties. Associacions i ajuntaments de tot Catalunya han organitzat més d'un miler d'activitats arreu del territori, com per exemple un "flashmob" col·lectiu que es farà a la Garriga, Torredembarra, el barri de Sants i Sant Sadurní d'Anoia.

EL LLIBRE DE LA MARATÓ


El llibre de "La Marató" de TV3 va néixer en l'edició del 2008, dedicada a les malalties mentals greus. Amb vuit relats de ficció sobre aquestes malalties, escrits per a l'ocasió per escriptors i escriptores catalanes, es va vendre a les llibreries des d'unes setmanes abans del programa i va ser tot un èxit, i va crear un nou pont de col·laboració entre La Marató de TV3 i el món cultural.

El llibre, que cada any es dedicarà a les malalties protagonistes de "La Marató" de TV3, té un doble objectiu. D'una banda recaptar fons per a la recerca biomèdica. De l'altra, sensibilitzar sobre les malalties tractades en el programa. Els dos objectius són possibles gràcies a la col·laboració desinteressada dels escriptors i escriptores que hi participen i de les editorials que, amb la coordinació del Departament de Publicacions de TVC, fan possible que els seus relats es converteixin en un llibre que arribi als ciutadans.

el nou llibre de la Marató és de gran qualitat narrativa. Comptem amb la col•laboració dels escriptorsJoaquim Carbó, Maite Carranza, Ramon Erra, Jordi Llavina, Empar Moliner, Imma Monsó, Marc Pastor i Antoni Vives. Amb la lectura d'aquests vuit relats de ficció, que desprenen solidaritat, humanitat, emoció i intriga, el lector s'acostarà a les percepcions i vivències dels afectats de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.
Editat per Edicions de La Magrana (RBA Llibres) i per Televisió de Catalunya, el Llibre de La Marató es podrà comprar en llibreries i quioscos-llibreria a partir del 18 de novembre. A més a més, i com a novetat des de l'any passat, el Llibre es pot adquirir també en versió digital a través del portal 36L Booksal mateix preu que el volum imprès, 10 euros.

Article 338 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

dissabte, 18 de desembre de 2010

RAMÓN SOLSONA, NOU PREMI SANT JORDI AMB LA NOVEL.LA "L'HOME DE LA MALETA"

L'escriptor Ramon Solsona és el guanyador del Premi Sant Jordi 2010. Solsona ha estat guardonat amb el premi per la novel·la "L'home de la maleta". El guardó, que s'entrega en la gala de la Nit de Santa Llúcia, està dotat amb 60.000 euros. En aquesta festa s'han concedit altres premis, com ara el Carles Riba de poesia, dotat amb 3.000 euros i que ha anat a parar a Rosa Font per "Un lloc a l'ombra".

D'altra banda l'advocat i gestor cultural Jordi Cabré, nebot del també escriptor Jaume Cabré, ha quedat finalista del premi. Cabré ja havia estat finalista del premi l'any 2004.

En aquesta gala, que aquest any està sent més austera que en altres edicions, també s'atorguen altres premis, com el Carles Riba de poesia, dotat amb 3.000 euros i que enguany ha recaigut en Rosa Font per "Un lloc a l'ombra". Font, que ja ha escrit sis poemaris, comença a consolidar-se en la primera línia poètica de Catalunya. 

El Mercè Rodoreda de contes i narracions l'ha guanyat un dels descobriments de la nit:Alba Dedeude 26 anys, que ha escrit "Gats al parc". 

També ha estat premiada la periodista de TV3 Maria Dolors Genovèsque ha rebut el premi de comunicació "ex aequo" pel documental "Adéu, Espanya". 

Article 337 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

divendres, 17 de desembre de 2010

VILADECANS VIURÀ LA NIT DE SANTA LLÚCIA, FESTA DE LES LLETRES CATALANES


LA FESTA DE LES LLETRES CATALANES
Aquest divendres dia 17 de desembre, Viladecans acollirà la 60ena edició de la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes. L'acte serveix per lliurar alguns dels premis més importants de la cultura catalana. En concret, en aquesta edició: els Premis Sant Jordi, Carles Riba i Mercè Rodoreda, que han rebut 50 obres originals més que l'any passat. 

Enguany, l'artista Joan Pere Viladecans ha estat el creador del cartell de la Festa literària. D'altra banda, en aquesta edició no es farà el tradicional sopar per motius econòmics. A més, aquest acte servirà per donar el tret de sortida per commemorar el 50è aniversari de l'entitat Òmnium Cultural. La cerimònia que serà retransmesa en directe per TV3alacarta, comptarà amb un espectacle creat pels Comediants. 

El darrer guanyador de la Nit de Santa Llúcia, el Premi Sant Jordi, va ser pel periodista i escriptor Xavier Bosch per la seva novel.la Se sabrà tot, llibre que va ser a més líder de vendes de la Diada de Sant Jordi 2010.

Article 336 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

PRESENTACIÓ LITERÀRIA A IGUALADA: SUSANNA CARPI DEBUTA AMB "HISTÓRIA D'UNA FORMIGA"


"HISTÒRIA D'UNA FORMIGA" de Susanna Carpi

El divendres dia 17 de desembre, va tenir lloc a la Llibreria Aqualata d'Igualada (Sant Josep, 14), la presentació del primer llibre de l'autora igualadina Susanna Carpi, titulat: "Història d'una formiga". Amb l’assistència de prop d’un centener de persones interessades en aquesta presentació, l’acte el va encetar el psicoterapeuta i naturopata Antonio Gòmez, amic i metge personal de Susanna Carpi, que va proposar escriure el llibre com una teràpia personal a l’escriptora debutant, que pateix les mateixes malalties que la formiga protagonista de l’obra.

Recordem que el relat planteja el viatge d'una formiga, la Martina, que pateix fibromiàlgia, fatiga crònica i drepressió, cap al coneixement de la seva pròpia identitat. El llibre, a més, consta de varis capítols on en cada un s'explica una faula sobre el formiguer on viu, faules sobre temes que van més enllà de les seves malalties, com per exemple la crisi econòmica actual. 

Susanna Carpi, que pateix les mateixes malalties que la protagonista de la seva primera obra literària, va explicar davant del públic assistent a la presentació que es considera una molt persona molt exigent, perseverant, autodidacta en moltes àrees i vitalista, malgrat que molts dies les seves dolencies li provoquen molts malestars. Aquest llibre el va començar a escriure inicialment per prescripció facultativa del seu terapeuta, Antoni Gòmez.  El que havia de ser un treball personal, finalment s'ha convertit en una primera experiència literària que tindrà la seva continuïtat, ja que l'autora en declaracions dies abans d’aquesta presentació, en l’entrevista en directe que li va realitzar aquest programa, va declara que: ja n'està escrivint un segon llibre i que espera poder veure'l publicat ben aviat. 

"Història d'una formiga" ha esta editat per l'editorial La Patumaire, situada a Berga, i que es va interessar per l'obra de l'escriptora debutant, ja que és la mateixa editorial que publica la revista "Bioritmes", adreçada als malalts de fibromiàlgia. 

L'ENTREVISTA AL VLLG?
Susanna Carpi va ser convidada pel nostre programa de ràdio el passat dilluns dia 13 de desembre. Entrevista que podeu escoltar en aquest mateix article:


Article 336 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova
Article actualitzat 

dimecres, 15 de desembre de 2010

ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES - Part 57 - MARIA ENRICH - ISABEL CLARA-SIMÓ

L'ANNA I LA BERTA de Maria Enrich
L'escriptora igualadina, ha creat una nova ambientació de caire juvenil per la seva segona proposta literària publicada en aquest 2010. Es tracte de “L'Anna i la Berta”. En aquest relat, l'autora ha volgut treballar més intensament la psicologia dels personatges, i hi retrata dues protagonistes amb caràcters pràcticament oposats. Al llarg del curs, les dues joves s'acosten, es discuteixen, fan les paus, s'allunyen, tot mostrant la dificultat -no pas la impossibilitat- d'adaptar-se i fer amistat amb persones diferents de nosaltres. Què haurà de passar perquè entenguin que una complementa a l'altra i que juntes fan un gran equip? La resposta la tenim a les pàgines d'aquesta novetat editorial, publicada per Columna Jove, amb un total de 128 pàgines.

L'AUTORA
Maria Enrich, escriptora que s'ha especialitzat en llibres per a infants i joves, va publicar el passat estiu d'aquest 2010, “Darrere el pèndol” (Editorial Cruïlla), protagonitzada per una colla de nois i noies, envoltats d'aventures, misteri, amistat, amb sentiments que neixen i la protecció del paisatge i la terra. En unes darreres declaracions fetes al digital anoiadiari.cat, Maria Enrich feia referència a la poca presència que té la literatura infantil i juvenil a nivell social i públic, afirmant que aquesta: queda gairebé relegada únicament a les escoles i instituts, i d'aquesta manera els lectors l'acaben associant a les prescripcions, als deures, a les notes..., i llavors no entenen llegir aquests aquests llibres com una cosa lúdica. D'altra banda, l'autora igualadina, considera molt útils els clubs de lectura. Segons ella: combinen la motivació per la lectura amb l'element socialitzador, són una bona idea. De fet, estan funcionant bastant, sobretot en adults però també en joves. Recordem que actualment, Maria Enrich, combina la seva faceta literària amb la política, en ser la Regidora de Cultura i Festes de l'Ajuntament d'Igualada. 

AMOR MEVA d'Isabel Clara-Simó
L'escriptora valenciana presenta un nou relat, que s'afegeix a la seva intensa creació literària: "Amor meva", que a més ha estat reconegut amb el Premi Joanot Martorell 2010, un dels més importants de la literatura en llengua catalana. A través de quatre generacions de mares i filles d'una mateixa família, Isabel Clara-Simó narra la història d'una nissaga de dones lliberals i coratjoses amb arrels jueves.
Des de la besàvia Rut fins a la jove Debora, passant per la Regina i la Pat, al llarg de tot un segle les dones de la família Valleriola han hagut de lluitar amb determinació i valentia per fer-se un lloc al món. Les desavinences amb els temps i l'època que els ha tocat viure les han marcat des del mateix naixement, i per mantenir la pròpia identitat i viure lliurement sovint han hagut de rebel.lar-se, amagar els seus orígens i fins i tot la seva vertadera sexualitat. Amor meva és publicada per Edicions 62, dins de la col.lecció El Balancí, amb un total de 280 pàgines. 


L'AUTORA
Isabel Clara-Simó, nascuda a Alcoi l'any 1943, és escriptora i periodista, i també ha exercit de professora. Se la considera una de les autores modernes més importants de la literatura catalana. La seva obra ha estat guardonada en múltiples ocasions. 
Com a periodista ha estat directora del setmanari Ganigó i columnista habitual de diversos mitjans de comunicació. També va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Font: Grup 62/Columna Jove - anoiadiari.cat - Edicions 62
Article 335 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

dilluns, 13 de desembre de 2010

RELATS CURTS: EL RETROBAMENT


RELAT ORIGINAL DE SUSANNA CARPI
La nit és plàcida, acollidora, profètica. La lluna plena brilla amb tot el seu esplendor i el mar la reflecteix sobre les seves aigües quietes i serenes.


Els meus ulls, cansats i vells, no poden apreciar cap canvi significatiu. La platja s'estén suaument com una catifa de petites perles que, de tant en tant, la marea les arrossega mar endins. La passarel·la segueix al seu lloc resistint el pas del temps.

Falta poc per la mitja nit. Espero impacient la seva arribada. El pacte era agosarat i poc convencional. Deu anys és molt de temps, una llarga fracció que pot donar molts tombs inesperats.

Intento allargar la vista més enllà de la foscor i en el precís moment que toquen les dotze, al rellotge de l'església del poble, veig aparèixer dues siluetes. Cada una d'elles es dirigeix, des de camins oposats, cap a la passarel·la arribant a convergir en el punt concertat per la trobada. Puc sentir la seva mirada intensa i profunda com la recordava.

No parlen. L'expressió de les seves cares ho fa pels dos. Ell ja no és un nen, és un jove alt i atlètic. Ella, la monitora, s’ha convertit en una dona de formes arrodonides i ben proporcionades.

Les seves mans nervioses i poc destres, comencen a acariciar-se la cara, el contorn dels llavis, l’esquena, el relleu del pit, els plecs del ventre, el perfil del sexe... Suaument es treuen la roba i, com si fos un ritual en el que els hi va la vida, s’entreguen a la passió d’uns cossos que es desitgen sense mesura i sense condicions. A continuació, i extenuats per aquesta profunda vivència tan desitjada, s’estiren plegats a la sorra i cauen profundament adormits per les tensions i el cansament físic.

Abans que arribi l’alba, i amb ella les primeres clarors del dia, és desperten, i com en fet anteriorment, no és diuen cap paraula. Es tornen a mirar llargament en una expressió inexpressiva que no puc entendre. Es donen la mà, i com si d'un joc estrany es tractés, avancen mar endins. Les aigües segueixen calmoses com una bassa d'oli, les gavines paren quietes a la platja i la lluna comença a deixar pas a la claror d'un nou dia.

Neden amb tranquil·litat, sense presses, sense por. S’allunyen de la costa. La meva vista ja no els pot distingir. Espero inquiet que el tracte només fos un joc, cosa de criatures. Però no. Els meus ulls han perdut les seves mirades, les seves expressions, els seus gestos controlats, la seva profunda tristesa. No, aquesta vegada no tornaran. Mai no tornaran. I jo moriré junt amb ells, plegats, captiu del seu record i dels meus sentiments.

ESCOLTA EL RELAT

Ir a descargar


L'AUTORA
"El retrobament", és un relat original de Susanna Carpi, autora igualadina que debuta en el món de les lletres amb el llibre titulat "Història d'una formiga" (La Patumaire Edicions). L'experiència personal viscuda per aquesta escriptora debutant, emmalaltint de manera severa i molt envalidant de fibromiàlgia, fatiga crònica i depressió, ha servit per donar forma i volum en aquesta història protagonitzada per una formiga, la Martina, que està afectada amb aquestes mateixes malalties. Aquest llibre que representa una metàfora de la vida mateixa, està escrit amb sentit de l'humor i alhora amb una mirada crítica. A més, vol mostrar un camí per viure amb més confiança en un mateix, desenvolupant les capacitats personals i així aconseguir una vida més sana i saludable per poder conviure amb harmonia dins la societat que ens envolta. 

Veu relat: Esmeralda Morreres (Ràdio Nova)
Servei de podcast: IVOOX
Article 334 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

diumenge, 12 de desembre de 2010

PRESENTACIÓ EN PÚBLIC DE LA NOVA NOVEL.LA DE L'IGUALADI PEP ELIAS: "OLOR DE GAS"

La sala de socis de l’Ateneu Igualadí es va omplir de gom a gom dissabte amb motiu de la presentació de la novel·la Olor de gas, de Pep Elias. L’encarregada de conduir l’acte, la professora universitària Laura Borràs, va iniciar la seva intervenció amb una referència a un conte de Quim Monzó en què un personatge que menja lletres per apreciar els secrets de la tipografia i que esdevé una metàfora que permet entendre per què alguns textos es tornen tan fàcils de digerir, com aquest d’Elias, i d’altres es masteguen molt i són indigeribles.

A partir d’aquí va anar exposant els ingredients d’aquesta obra, guanyadora de l’edició d’enguany del Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa. Borràs va anar donant pistes de les claus d’un argument singular, ja que explica la història d’un home que accepta protagonitzar la primera expedició humana a Mart sense ni tan sols tenir garantit el bitllet de tornada: “Com aconsegueix l’autor que el nostre interès com a lectors no decaigui? Ben simplement: pel que constitueix la màgia de la literatura, la fascinació pel relat que no significa la fascinació per una història (tot i que la història acostuma a ser clau), sinó que sobretot vol dir la fascinació pel com es narra, pel que es diu i per com es diu”.

En aquest sentit, Laura Borràs destaca que “A Olor de gas el Pep Elias ens manté enganxats al relat a partir de tres elements fonamentals: els tocs d’humor, la sornegueria que travessa tota l’obra i que els qui el coneixem sabem que forma part de la seva mirada irònica i lúcida sobre la realitat, que de vegades necessita d’un toc d’humor per mitigar-ne els efectes. La lògica periodística que impregna el seu estil, i deu ser la conseqüència lògica d’haver practicat el periodisme com a professió durant tants anys. I, finalment, la ficció mateixa, la seva raó de ser: la reivindicació del plaer de contar una història, partint del més estrictament quotidià”.

Atès aquest bon debut com a novel·lista, Laura Borràs va valorar com a esplèndides les perspectives de Pep Elias com a escriptor  i va recomanar ferventment  als lectors que “abandonin la Terra per uns instants i es concedeixin una estona deliciosa, quasi com si es fessin un auto-regal, per llegir aquesta novel·la. El seu autor està dominat per l’obsessió de narrar i, a les seves mans, com passa amb els bons narradors, la matèria més insignificants es converteix en argument. La restà depèn de la tècnica i la imaginació. I això és el que desprèn Olor de gas”.

Borràs va afegir que “la novel·la de Pep Elias no sona gens a marciana. És molt terrestre” i va afirmar que es tracta d’una “novel·la que ens atrapa, que es llegeix d’una tirada perquè està ben narrada, ben dosificada, com l’artifici literari que és”.

L’acte va cloure amb la intervenció de l’autor. Pep Elias va explicar el procés que l’havia dut a escriure aquesta història, concebuda originalment com a conte, però que de seguida va adquirir dimensions novel·lesques, fet que va aprofitar per comentar les diferències de ritme narratiu entre ambdós gèneres, que va comparar respectivament amb una cursa de 100 metres i una marató.

L’autor també va explicar que el títol de la novel·la és una expressió literal que va protagonitzar fa molts anys una anècdota personal que apareix adequadament adaptada en aquesta obra, i va acabar la seva intervenció agraint al jurat del Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa que apostessin per la seva història.

Font: Grup "Olor de gas" - Facebook 
Pàgina web oficial: Pep Elias
Article 333 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

CATALUNYA SERÀ PRESENT EN EL NOU LLIBRE DE KEN FOLLET

LA TRILOGIA DEL SEGLE XXI
Ken Follet, un del grans escriptors contemporanis i autor d'un dels best-sellers més venuts de la història de la literatura, Els pilars de la terra, ha declarat en una entrevista concedida al programa de ràdio El món a RAC1, dirigit i presentat per Jordi Basté, que Catalunya tindrà un per específic a la segona part de la seva nova trilogia, que és publicarà l'any 2012. Aquest volum tindrà un bon grapat de pàgines dedicades a la guerra civil espanyola que, majoritàriament s'ubicarà a Catalunya. En aquesta mateixa entrevista també ha parlat de Gal.les, d'Europa, de la seva manera d'entendre la literatura i com és el seu dia a dia.

La primera part d'aquesta trilogia anomenada Century, va arribar a les llibreries d'arreu del món el passat 28 de setembre. En aquest primer volum, titulat La caiguda dels gefants. Folett relata les vicissituds de cinc famílies inter-relacionades: una nord-americana, una altra russa, una altra alemanya, una altra anglesa i l'última, gal.lesa. Ho fa en els convulsos moments de la Primera Guerra Mundial i de la Revolució Russa.

En el segon llibre de la trilogia, prevista la seva publicació per al 2012, els protagonistes seran els fills dels personatges de La caiguda dels gegants i s'aturarà en les seves vides en el moment de la Gran Depressió i la Segona Guerra Mundial. EL 2014 es veurà al final de la saga, amb els avatars de les següents generacions durant la guerra freda, fins a finals del segle XX.

Pàgina web oficial: Ken Follet
Article 332 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

divendres, 10 de desembre de 2010

PEP ELIAS PRESENTA "OLOR DE GAS" A L'ATENEU IGUALADÍ

PRESENTACIÓ LITERÀRIA
Aquest dissabte dia 11 de desembre, ha tingut lloc a l'Ateneu igualadí (carrer Sant Pau, 9), la presentació de la novel.la "Olor de gas" de l'escriptor, periodista i normalitzador lingüístic Pep Elias. L'acte organitzat per la Llibreria Aqualata d'Igualada (Carrer Sant Josep, 14), ha començat a partir de les set de la tarda. La presentació de l'acte ha anat a càrrec de Laura Borràs, professora de literatura de la Universitat de Barcelona. Recordem que "Olor de gas", la seva tercera incursió literària, va resultar guanyadora a la 22ena. edició del Premi de Novel.la Breu Ciutat de Mollerussa 2010, concedit el passat mes d'abril. 

ARGUMENT
"Olor de gas" presenta a l'Adam, un home feliç que comet l'error de creure que tot el que té durarà sempre. En el moment més inesperat, tot se li'n va en orris, amb la sensació que la vida l'ha estafat. Decideix començar de nou tant lluny como sigui possible i acaba convertit en el primer ésser humà que arriba a Mart. Una història singular que malgrat estar ambientada en un altre planeta, no deixa de ser una irònica metàfora de la humanitat. El resultat és una distreta crònica marciana amb poca ciència i molta ficció.

L'AUTOR
Pep Elias, nascut a Igualada l'any 1967, ha publicat fins el moment, el recull de contes "Literalment incapaç de matar una mosca", premi Rei en Jaume de Narrativa Breu. També ha estat finalista del Premi Víctor Mora amb "El darrer glop". Actualment treballa al Consorci per a la Normalització lingüística. Es blocaire (escrividor.blogspot.com), i es dedica també al periodisme. Imparteix diversos cursos i tallers de narrativa. Ha estat impulsor del col.lectiu "Escrividors" i de l'Associació "El viatge de la literatura". És membre d'Ofèlia, l'Organització Filològica d'Estudis Literaris i Artístics. També ha col.laborat en el programa de ràdio del "Vols llegir?", on va escriure en exclusiva diversos relats curts, que es van difondre la passada temporada. Enguany també s'han recuperat, aquests relats curts, pel bloc del "VLLG?".

Pep Elias va ser entrevistat pel programa, el passat dia 8 de novembre, on entre d'altres temes, ens presenta aquest "Olor de gas". Entrevista que podeu escoltar en aquest article:

Ir a descargar


Article 331 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

dimarts, 7 de desembre de 2010

ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES - Part 56 - SUSANNA CARPI

HISTÒRIA D'UNA FORMIGA de Susanna Carpi
L'experiència personal viscuda per aquesta autora novell, que debuta amb aquest conte, emmalaltint de manera severa i molt invalidant de fibromiàlgia, fatiga crònica i depressió, ha servit per donar forma i volum en aquesta història protagonitzada per una formiga que està afectada per aquestes malalties. L'argument gira al voltant de la metàfora d'un niu de formigues, una comunitat canviat on cada vegada resulta més difícil moure's i trobar lloc, amb una pèrdua de valors que acaba plasmant-se en corrupció, interessos, incomprensió, crisis del sistema, malalties. L'autora d'aquesta novetat editorial, presentada per La Puntaire Edicions, busca la saviesa dels contes populars, transmet missatges per tal de curar ferides i poder-nos protegir cap a noves decepcions. Combina sentit de l'humor i una mirada crítica. A més, intenta mostrar un camí per viure amb més confiança en un mateix, desenvolupant les capacitats personals i així aconseguir una vida més sana i saludable per poder conviure amb harmonia dins la societat que ens envolta. 

L'AUTORA
Susanna Carpi, neix a Igualada l'any 1957. Com la formiga protagonista del seu primer relat, ha patit molt directament de les tres malalties que hem destacat en el principi d'aquest article. Segons les seves pròpies declaracions, és molt exigent fins als extrems, activa i sempre pendent del altres. Les seves passions són la família, la lectura i el contacte directe amb les persones. Autodidacte en moltes àrees, tant culturals com professionals. 

Aquest llibre, que suposa la seva primera incursió en el món literari,  el va començar a escriure per prescripció facultativa del seu terapeuta, i avui amic: Antoni Gómez, terapeuta transpersonal, naturòpata i psicoterapeuta. Cada una de les pàgines ha suposat, segons explica l'autora, un esforç ferotge a causa de les seves limitacions. El coratge per tirar endavant, la perseverança per canviar la seva manera de viure i les ànsies d'auto coneixement, han sigut el motor que l'han salvat de no estar enllitada durant setmanes o mesos sencers.

Font: Llibreria Aqualata / La Patumaire Edicions
Article 329 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

dilluns, 6 de desembre de 2010

GOOGLE APOSTA PELS E-BOOKS

LLIBRE ELECTRÒNIC
Google afegeix a partir d'ara un nou servei a la seva llarga llista d'oferta ofimàtica per internet, posant el marxa el seu propi servei de llibreria electrònica: Google eBookstore. En aquesta primera fase, només funciona al cent per cent als Estats Units. 
Com acostuma a passar amb el gegant de Mountain View, els números són espectaculars: permet accedir a 3 milions de títols en més de 400 idiomes i de 35.000 editorials diferents. D'una banda, hi ha una interfície web fa les funcions de prestatgeria i permet cercar llibres de les temàtiques que el lector desitgi, amb la potència de cerca de Google. D'altra banda, hi ha l'aplicació que permet la lectura, que es pot instal·lar a l'iPad i l'iPhone, als telèfons Android i a altres dispositius com el Sony Reader. On de moment no es podran llegir aquests llibres és en el Kindle d'Amazon.
L'empresa del popular cercador ha promès que no protegirà els llibres amb els Sistemes de Drets Digitals que tant malestar han generat entre alguns grups d'usuaris d'aparells informàtics. A més, assegura que no demanarà exclusivitat a les editorials ni les obligarà a fixar un preu. Caldrà veure si aquesta iniciativa aconsegueix fer-se un lloc en un mercat dominat per la plataforma d'Amazon i, en un segon terme, per les d'Apple i Barnes & Nobles.

Font: Diari ARA / Google eBookstore / Youtube (V.O.)
Article 328 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

RELATS CURTS: UN PRESIDENT D'ALÇADA

RELAT ORIGINAL DE PEP ELIAS
Avui el president del Govern ve a la ciutat a inaugurar un museu i, com que és estiu i a la redacció només hi ha quatre gats, el director encarrega al becari que cobreixi l’acte i la roda de premsa. Hi arriba puntual i ben armat amb la gravadora, el bloc de notes i tres bolígrafs. Vist al natural, el president li sembla més baixet que per la tele. El becari es nota nerviós, però il.lusionat. És la seva primera oportunitat i s’acosta decidit a la melé de periodistes que recullen les declaracions del personatge. Però quan fa tot just cinc o sis segons que ha allargat el braç per acostar la gravadora a la boca del president, nota que algú el tiba amb força pel braç.
Aquest algú és un membre del gabinet del president que l’enretira amb força per exposar-li sense embuts la situació: no cal que pateixi, rebrà una còpia amb totes les declaracions, però s’ha de mantenir a distància del cap de govern perquè és massa alt i, al seu costat, vist per televisió, el president es veuria massa baix.
Relat original del periodista, escriptor i normalitzador lingüístic Pep Elias. Aquest autor igualadí és autor de diversos llibres. “Literalment incapaç de matar una mosca”, va ser editat el 2006, i guardonat amb el Premi Rei en Jaume de Narrativa Curta. Amb pròleg del periodista Iu Forn, disposa de la seva versió audio-llibre editat per llibresdeveu.com. Posteriorment, el passat mes d’abril d’aquest 2010 ha  estat guardonat amb el 22è Premi de Novel.la Breu Ciuat de Mollerussa amb l’original titulat “Olor de gas”, i que serà publicat aquest proper mes de desembre. La seva presentació a Igualada tindrà lloc el proper dissabte dia 11 de desembre, a partir de les set de la tarda a la Biblioteca de l'Ateneu igualadí.  Acte organitzat per la Llibreria Aqualata (Igualada) i Pagès editors. 
Article 327 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

divendres, 3 de desembre de 2010

ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES - Part 55: CARLES PORTA

EL CLUB DEL PERFECTES de Carles Porta

Alimenta però no engreixa, com una amanida. Així és aquest llibre. Lleuger, saborós i fàcil de digerir. Apte per una llegida ràpida d’aquelles que deixen bon gust de boca i un somriure. A més, El club dels perfectes ha obtingut el 24è premi Pere Quart d’Humor i Sàtira, convocat per l'Ajuntament de Sabadell i l'editorial La Campana. Escrit en primera persona, narra les peripècies –viscudes– d’un oncle i el seu nebot durant set dies en un hotel spa de la Costa Brava. Es passen tota una setmana en dejú i sotmesos a una estricta disciplina estètica: pílings, banys, hidroteràpies, massatges, gimnàstica davant del mar i córrer pel camí de ronda. Volen aprimar-se. Allà, entre altres curiosos personatges, coneixen dues germanes que no paren de barallar-se i volen deixar de fumar, un home que fa una cura antiestrès i dues veteranes que tornen a necessitar urgentment abaixar el colesterol i perdre un munt de quilos. Tots aspiren a ingressar a l’envejable «club dels perfectes».


L'AUTOR
Carles Porta, nascut a Vila-sana, al Pla d’Urgell, el 1963. Va treballar set anys de periodista al diari Segre i quinze anys a TV3, on va estar als serveis informatius, al programa 30 Minutsi a Nous Formats com a director d’Efecte MirallActualment té una productora audiovisual i el 2005 va publicar el llibre Tor, la investigació periodística d’uns crims¬ en un poble del Pallars, amb un gran èxit de crítica i lectors. Ha gua-nyat nombrosos premis, la majoria de periodisme. Un dels que li fa més il•lu¬sió és el Xicoia d’Or, que atorga una associació de restauradors del Pallars Sobirà.

Font: Edicions La Campana 
Article 326 - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

dimecres, 1 de desembre de 2010

ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES - Part 54: MARTÍ GIRONELL
NOVETAT EDITORIAL
Tot llegint un reportatge sobre la restauració de la mòmia egípcia que hi ha al museu de Montserrat, Martí Gironell, escriptor i periodista, autor d'èxits editorials com El pont del jueus i més recentment La venjança del bandoler, va descobrir el que seria el personatge central d'aquesta la seva nova obra literària: Bonaventura Obach, un monjo de Montserrat que al 1910 va fer un viatge per Terra Santa i Mesopotàmia, a la recerca de peces per al futur museu bíblic del monestir. 
Gironell va dedicar un intens treball de documentació, convençut que aquest català, desconegut per una gran majoria, era mereixedor de ser repescat per protagonitzar aquest nou relat titulat: L'arqueòleg. De Montserrat a Terra Santa perseguint un somni, publicat per l'editorial Columna amb un total de 384 pàgines. El llibre va sortir a la venta el passat 25 de novembre.
ARGUMENT
L'escriptor i periodista, l novel·la amb un absorbent pols narratiu l’arriscada aventura a Terra Santa del monjo català que va crear la Bíblia de Montserrat. En la seva tercera novel·la, Martí Gironell tracta per segona vegada en clau de ficció un personatge real, en aquest cas el monjo de Montserrat Bonaventura Ubach, artífex de la Bíblia de Montserrat i del museu de l’Orient Bíblic d’aquest monestir, creat el 1911. 
En concret, adapta de forma lliure els dos viatges d’Ubach per terres bíbliques, d’Egipte a l’Iraq, plens de riscos físics, que el monjo va emprendre per contrastar les sagrades escriptures amb els seus escenaris reals i aconseguir peces arqueològiques representatives. Alhora, hi afegeix una subtrama que recorre tota l’obra, al voltant de les túniques de la sagrada família de Jesús, la qual accentua el caràcter novel·lesc de la història. Un tret distintiu del llibre és l’entretingut accés del lector als grans referents de la cultura religiosa de la mà d’un personatge històric vinculat a un símbol català com Montserrat, el museu bíblic del qual commemora el seu centenari l’any 2011.
Pàgina oficial: Martí Gironell 
Article 324  - Josep Maria Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | coupon codes